Befinder du dig i et indre kaos, fordi du tilpasser dig andres værdier, energi, dagsorden og holdninger?

Har du svært ved at sige fra?

Hvem skal give dig tilladelsen og friheden til det?
Jeg er sikker på, at også du har prøvet det der med ikke, at være tro mod dig selv, svigte dig selv, gjort noget, hvor du bagefter godt kunne se, at du slet ikke havde dig selv med, hverken dine følelser eller behov.

Mange af os fik aldrig sådan helt rigtigt lært det der med at stå ved os selv, da vi var børn og unge, mærke vores egne følelser og behov, stå op for os selv,  også under pres, samt have den selvrespekt i enhver dialog, at mærke os selv og give en respektfuld respons med omsorg for os selv og hensyn til vores egne følelser og behov.

I dag, hvor jeg selv er godt uddannet og velfunderet med knap 20 års erfaring på bl.a. det område, hjælper jeg andre med at lære kunsten, at være tro mod sig selv og hvad det indebærer.

For jo tak, jeg har selv ofte stået i netop den situation, hvor jeg efterfølgende har måttet sande, at jeg måtte sige fra på bagkant, fordi jeg ikke fik det gjort på forkant og gik dermed på kompromis med mig selv. Det har bestemt også givet mig mange knubs og mentale øretæver. Eller været mere optaget af andres behov end mine egne eller tilpasset mig en usund virksomhedskultur.

Du er rollemodellen i dine børns liv
Igennem mine børns opdragelse har jeg altid gjort meget ud af, at de skulle lære at sige fra, lære at stå ved sig selv, lære at det er OK at trække sig og sige nej tak og give klart udtryk for deres egen mening og holdning på en ordentlig måde, også overfor autoriteter, samt udtrykke følelser og behov, også i svære situationer. Det er en kunst, at sige ”nej tak”, – en kunst, som rigtig mange først lærer med alderen – også når det er svært. Tænk bare engang på MeeToo bevægelsen og alle de skrækeksempler, vi allerede nu har hørt om der.

Når jeg kigger på min 21 årige datter i dag og ser, hvad hun kan og hvor smidigt, at hun bevæger sig i kunsten, at stå ved sig selv – så kan jeg kun være en stolt mor. Det er jeg lykkedes godt med.  Hurra. Min søn på 13 år er bestemt også længere fremme på det område end, hvad jeg selv var i den alder. 

I dag er jeg Coach, terapeut og processpecialist for ledere og medarbejdere, hvor præcis det tema ret ofte er i fokus. Altså situationer, hvor jeg  coacher og støtter en person til, at stå ved sig selv, mærke sig selv og sige fra i en fx presset situation. Eller fx ved et karriereskifte, udfordrende relationer eller i parforholdet.  

Men hvornår er det egentlig, at vi ikke formår, at stå op for os selv?
Ja, det er fx når du ikke får sagt fra, eller når du ikke får mærket ordentligt efter i dig selv, eller når du godt kan mærke at ”det her er ikke godt for dig, men du gør det alligevel” – fordi !
Situationer du accepterer, fordi du har en følelse af, at du bliver nødt til det, fordi det forventes af dig, selvom du inderst inde udmærket kan mærke, at det vil få negative konsekvenser på den lange bane. Og i situationer, hvor du er træt, udmattet og udkørt og faktisk slet ikke kan overskue at få sagt fra og mærket efter i dig selv og taget hensyn til dine behov og følelser. Så finder du ”gode” grunde og bliver i det.

På et tidspunkt havde jeg en coaching af en kvinde. Hun kom og sagde til mig: ”Alice forleden dag, da jeg gik ud af døren fra mit arbejde til fyraften, da slog det mig, at jeg næsten ikke kan genkende den person jeg er blevet til efter jeg har været i mit nuværende job i en årrække”…
Denne kvinde havde et godt betroet job i en HR stilling, men kulturen på arbejdspladsen gjorde, at hun igennem årene mistede mere og mere af sig selv. Fordi hun ikke formåede i tilstrækkelig grad, at stå op for sig selv undervejs.

Vi lukker ned for os selv, når der er sider af os selv (skyggesiderne) som vi ikke har lært at acceptere og derfor gemmer af vejen og undertrykker.

Vi lukker ned for os selv, når vi bliver bange for konsekvenserne. 

Vi lukker ned for os selv, når vi er i miljøer, hvor visse sider af os ikke er accepteret og en del af kulturen og derfor gemmer vi dem af vejen.

Vi lukker ned for os selv, når vi er stressede og pressede og ikke har overskud til at mærke vores følelser og behov.

Vi lukker ned for os selv, når ikke vi lytter nok til os selv og vores egen intuition (mavefornemmelse).

Vi lukker ned for os selv, når vi ikke har modet til at vise vores sårbarhed eller hvis vi er i miljøer, hvor det at vise sårbarhed ikke er velanset og, hvis vi så gør det – så bliver vi ”den anderledes” på holdet.
Måske er det ikke acceptabelt på arbejdspladsen fordi rollemodellen (Chefen) ikke tør vise sårbarheden, så er der heller ingen andre der tør.

Man tilpasser sig som det så fint hedder.

Hvad med dig – tilpasser du dig?
Ved du hvad! Du må ikke forvente, at andre kommer og giver dig friheden til at du må være præcis den du er. Den frihed skal du gå ud og tage og give til dig selv. Og andre menneskers begrundelser fx traumer fra tidligere tider, som gør at de ikke kan stå ved sig selv. Det skal da ikke bremse dig!

Find modet frem til at være DIG, så du kan opleve mere livskvalitet, glæde, harmoni, ro, livfuldhed, tilfredshed og indre og ydre kraft og mærke din power.

Lad hårdheden ligge og giv plads til sårbarheden.   

Hvis du alt for længe har undertrykt dine følelser og behov, så kan det ske, at en dag kommer – dråben – og så flyder dit bæger over. Det er langt bedre for din livskvalitet, dit følelsesliv, din økonomi, din familie, din karriere, dit helbred, din fremtid ect. – at forebygge fremfor at helbrede.

Hvis du er i en situation, hvor det er svært for dig, at stå ved dig selv – så find indtil nuet og mærk det. Lige her og lige nu.

”Vær dig selv, stå op for dig selv – alt andet bliver noget rod”.

Bliv en leder i balance

Vil du gerne være en leder i balance som oplever trivsel i hverdagen?

Skab hårde resultater med de bløde værdier.

Tilmeld dig her og få tilsendt testen, som ved enkle spørgsmål måler din energi og balance.

Du får svar på, hvad du skal sætte fokus på for at øge din indre balance.